White Line Disease (WLD)
Een scheur in een hoef is niet normaal. Wanneer er plotseling een klein scheurtje ontstaat aan de onderkant van de hoef is het 9 op de 10 keer �White Line Disease�.
Maar wat nu?


White Line Disease klinkt ernstig, maar wanneer deze in een vroeg stadium ontdekt wordt, is het vaak niet meer dan een gevalletje voetschimmel die makkelijk behandeld kan worden. Echter wordt deze niet tijdig ontdekt, dan kan dit ernstige schade aanrichten aan de integriteit van de hoefwand en resulteren in een losse wand waardoor het paard behoorlijk kreupel kan gaan lopen.

De benaming White Line Disease is eigenlijk verkeerd gekozen. Het is geen ziekte, maar een infectie, niet van de witte lijn, maar deze kan in een meer gevorderde stadium wel worden aangetast.

Het begint meestal aan de binnenkant van de iets zwakkere hoefwand en eet zijn weg verder naar boven, waardoor de hoef ongezien verzwakt.
Zie de rode lijn.

De infectie wordt veroorzaakt door destructieve bacteri�n en schimmels die bestaan in een symbiotische relatie (waar het ene organisme het andere ondersteunt). Traditioneel werd gedacht dat deze organismen in een anaerobe (zuurstofloze) omgeving gedijen, maar onlangs is gebleken dat er een grote verscheidenheid van organismen betrokken kunnen zijn bij deze infectie die zowel in een aerobe als een anaerobe omgeving kunnen leven.

Daarom is de traditionele methode van het verwijderen van grote delen van de wand om de bacterie en schimmel bloot te leggen alleen niet voldoende. Effectiever is het om dit te combineren met een diep doordringende, breed spectrum antischimmel en antibacteri�le middelen.

White Line Disease is een opportunist. De aantasting begin meestal in verzwakte delen van de hoef, dus op plaatsen waar de hoef een beschadiging heeft gehad, of daar waar een hoefnagel heeft gezeten. Als de hoef door omstandigheden is verzwakt kunnen de organismen makkelijker hun weg omhoog vinden en de hoefwand ondermijnen.

Je herkent White Line Disease het beste wanneer de hoefsmid bezig is met het bekappen. Schimmels en bacteri�n zitten altijd onder de hoef, deze worden samen met de kleine scheurtjes en spleetjes gewoon weggekapt. Het wordt pas een probleem wanneer de infectie harder naar boven groeit dan de hoef aangroeit. Dit is zichtbaar als de hoef gekapt is en de infectie zichtbaar blijft. Dan is behandeling een noodzaak.

Voordat je nu gaat haasten naar de dichtstbijzijnde winkel en een antibacterieel of schimmeldodend goedje gaat halen, moet ik waarschuwen dat veel huis tuin en keuken middelen te sterk zijn. Zij doden weliswaar de bacterie en schimmel, maar schaden op het zelfde moment het gezonde weefsel wat vervolgens weer nieuw voedsel is voor de bacterie en schimmel.

De infectie is hardnekkig. Schimmels kennen sporen en die zijn moeilijk te doden. Vaak lijkt de infectie dan ook over, maar duikt na een paar maanden weer op.


De beste behandeling is, nadat de hoefsmid de infectie zo goed mogelijk heeft uitgesneden, goed schoonmaken met een tandenborstel en koud water.

Hierna kan de infectie ingesmeerd worden met imaverol (te verkrijgen bij de dierenarts).

Herhaal dit twee of drie keer per week tot de volgende bekapping en je hebt redelijke kans dat de infectie is verdwenen.Ernstigere, meestal te laat ontdekte infecties hebben ingrijpende maatregelen nodig.

De hoefwand moet dan zo ver weggekapt worden dat het verband uit de hoef is en een aangepast beslag nodig is. Is de infectie zodanig dat de hoef tot de lederhuid gecuretteerd moet worden, dan is het belangrijk dat een gespecialiseerde hoefsmid in samenwerking met de dierenarts de behandeling uitvoeren.

White Line Disease is en blijft een uiterst hardnekkige infectie die moeilijk is te behandelen. Het komt de laatste tijd steeds vaker voor en er is helaas nog geen middel op de markt die de infectie van binnenuit bestrijdt. Daarbij komt het op alle stallen voor. Het is gewoon zaak de infectie tijdig op te merken en te behandelen.

Een gediplomeerd hoefsmid herkent de infectie meteen en voordat deze echt schade aan kan richten is hij is staat samen met de klant het probleem te verhelpen.


Door Marc van der Linde
Gediplomeerd hoefsmid te Wolfheze
www.hoefbeslag.nl

Gepubliceerd Hippisch Oost Nederland