SneeuwbeslagAls de eerste sneeuw is gevallen en ook na alle sneeuw vorig jaar vragen veel paardenbezitters zich af wat ze kunnen doen om de paarden dit jaar veilig in de sneeuw buiten te laten lopen, of zonder zorgen een buitenrit te kunnen maken. Men moet een afweging maken, valt het dit keer wel mee, kan ik mijn paard gewoon die paar dagen in de stal laten staan of zijn er andere mogelijkheden waarbij al deze zorgen als sneeuw voor zon verdwijnen?

MeteoConsult voorspelde vorige maand dat we net zo�n strenge winter krijgen als de vorige. Toen was het met een gemiddelde temperatuur van 1,1 graden de koudste winter sinds 1996. Ook wat sneeuw betreft sprong die winter eruit. Gemiddeld kwamen 41 sneeuwdagen voor terwijl gemiddeld 13 dagen in het zuidwesten tot 21 dagen in het oosten normaal is.

Er is volgens MeteoConsult 75 procent kans dat we in december, januari en februari weer met zeer lage temperaturen te maken krijgen�.

Sneeuwbeslag Hoefsmederij van der Linde Hoefbeslag.nl

Door het sinteren van de sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt en de druk die de paardenvoet op de sneeuw uitoefent, blijft deze onder de voet in het hoefijzer hangen. Bij elke stap wordt de sneeuwklont groter en kan groeien tot wel meer dan 10 cm. Het paard kan dan veelal niet meer lopen en de kans op blessures is levensgroot.

De klont kan zo hard worden als ijs en is vaak moeilijk te verwijderen.

Om klontering te voorkomen kan de hoefsmid meerdere oplossingen aandragen. De oplossing is afhankelijk van op dat moment geldende situatie. Jouw hoefsmid kent de omstandigheden en bespreekt met jou de mogelijkheden en zal met een voorstel komen.

Hieronder de drie meest voorkomende maatregelen die genomen kunnen worden bij sneeuw, zodat je paard of pony zonder zorgen ook �s winters in de wei kan staan en je gerust een buitenrit kunt maken;

Een eerste optie en tevens het vaakst gebruikt, zijn de sneeuwringen of �snow-pads�. De hoefsmid zal het ijzer van de voet verwijderen, de snow pads in het ijzer pas maken en het ijzer weer onder plaatsen. Deze Sneeuwringen zorgen ervoor dat de sneeuw iedere keer uit de voet wordt gedrukt, zodat de sneeuw niet kan ophopen. Er zijn verschillende varianten op de markt die werken volgens dit principe.

Sneeuwbeslag Hoefsmederij van der Linde Hoefbeslag.nl Sneeuwbeslag Hoefsmederij van der Linde Hoefbeslag.nl
Sneeuwbeslag Hoefsmederij van der Linde Hoefbeslag.nl

Een tweede mogelijkheid is het plaatsen van een kunststof of leren zool. De zool voorkomt �berhaupt dat sneeuw in de voet kan ophopen. Staat je paard of pony reeds op een zooltje, dan is een aanpassing niet nodig.

Als derde is er natuurlijk nog de mogelijkheid om de ijzers tijdens de winter te verwijderen. Dit moet wel met beleid gebeuren en alleen dan wanneer de reden voor ijzers tijdens de winter niet aanwezig is. Laat u hierover goed informeren door uw hoefsmid.Naast het klonteren van de sneeuw is er nog een bijkomend probleem. Een paard op hoefijzers zal over het algemeen sneller uitglijden op de sneeuw dan paarden zonder ijzers.

Sneeuwbeslag Hoefsmederij van der Linde Hoefbeslag.nl Sneeuwbeslag Hoefsmederij van der Linde Hoefbeslag.nl

Hiervoor kan de hoefsmid een paar kalkoengaten boren voor lage kalkoenen met widiapunt of ijskalkoenen. Je kunt dan bij een buitenrit de stiften indraaien tegen het uitglijden op de gladde vast gereden sneeuw, of op de levensgevaarlijke onzichtbare bevroren plassen onder de sneeuw.


Uiteraard zijn er overige middelen, die in meer of mindere mate sneeuwklontering tegengaan en een ieder zal zijn voorkeur hebben. Wellicht heeft jouw paard een afwijkend beslag. Bespreek maatregelen tegen de sneeuw met je hoefsmid, hij zal wellicht een oplossing voor je bieden

Als laatste is het belangrijk om bij sneeuw en gladheid vooral je verstand te gebruiken. Je weet immers niet wat er onder de sneeuw of ijslaag ligt. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast.


Door Marc van der Linde

Gediplomeerd Hoefsmid te Wolfheze
www.hoefbeslag.nl

Gepubliceerd in Hippisch Oost Nederland