Jij en je Hoefsmid
Hoefsmid is een geweldig vak. Je maakt echt van alles mee. Je komt in contact met honderden paarden, en bijna evenveel eigenaren, allen met een eigen karakter. Je komt in situaties terecht die je niet voor mogelijk houdt. Situaties die heel normaal lijken, maar waar je bekeken vanuit de bril van hoefsmid toch vraagtekens bij kunt zetten. Hoefsmid is een zwaar beroep. Het kan ook een heel gevaarlijk beroep zijn. Je doet een hoefsmid dan ook een groot plezier om zijn werk te verlichten door rekening te houden met een aantal dingen.

Onafhankelijk van de leeftijd moeten paarden natuurlijk getraind zijn om stil te staan wanneer er aan de benen wordt gewerkt. Een kundige paardeneigenaar, die weet hoe je een paard moet africhten om stil te staan bij de hoefsmid, is bijna een vereiste.

Het paard moet nooit zo vastgehouden of gebonden worden zodat deze geen bewegingsvrijheid met het hoofd meer heeft. Zet het paard nooit vast aan dingen die los kunnen laten. Bind het paard zo vast, dat deze snel los kan komen. Wees blij met een gebroken halster, het paard had iets anders kunnen breken.

Er bestaat een mogelijkheid om lastige paarden te verdoven. Er zijn verschillende middelen te verkrijgen. Echter deze zijn niet in de vrije handel. Dat is echt niet voor niets. Een hoefsmid heeft geen licentie om deze middelen te gebruiken en het is hem dus bij de wet verboden om het toe te passen. Zowel eigenaar, paard en hoefsmid nemen hier dus een risico. Mocht het echt nodig zijn, probeer de hoefsmid en dierenarts zo te plannen dat zij gelijk aanwezig zijn.

Tijdens het bekappen en beslaan dient het paard niet te eten. Wanneer het hoofd naar beneden is, komt er extra gewicht op de voorbenen. Dus altijd hoofd recht naar voren. Ook om het paard rustig te houden is geen reden om eten te geven. Je beloond alleen maar slecht gedrag!

De hoefsmid heeft het paard het liefst niet op een drukke doorgang, maar op een rustige plek, vlak bij zijn smederijbus of -kar. Er moet voldoende ruimte voor de hoefsmid zijn, zodat hij weg kan springen als het paard een spook ziet.

Zonder grote stinkende mestplaggen onder de voeten werkt overigens een stuk makkelijker. Maak voordat de smid komt even de onderkant van de hoef schoon. Spoel met water het zand en klei van de hoeven en benen. Zorg er dus voor dat de hoeven schoon zijn zonder allerlei middelen te gebruiken als vet en olie. Gebruik geen conditioner voor het behang van jouw Fries, Tinker of Shire. Dit wordt glad en daardoor glijden de toch niet al te lichte hoeven tussen de knie�n van de hoefsmid vandaan.

Als de hoefsmid arriveert, probeer het paard op dat moment in de buurt te hebben. De hoefsmid heeft vaak geen tijd om te wachten totdat heb paard uit de wei gehaald is. Een hoefsmid heeft vaak een strakke planning en heeft �paard vangen� daar niet in opgenomen. De hoefsmid kan daardoor zijn afspraken met andere klanten later op de dag niet nakomen.

Een vast tijdschema (bijvoorbeeld om de 8 weken) is niet alleen goed voor de hoeven, het helpt de hoefsmid ook met de planning. Plan dus de eerstvolgende afspraak voordat de hoefsmid vertrekt. Het is voor drukke smeden lastig om �last minute� wijzigingen te maken op de planning. Bel daarnaast zo ver mogelijk van te voren af. Wanneer dit een paar dagen is, kan de hoefsmid vaak niet veel meer regelen en zit hij met een gat in de dag. Rijdt hij ook nog een route, dan kan hij vaak niets anders doen dan wachten in de auto. Daarbij kan dit net de winst zijn die de hoefsmid uit de rit haalt.

Een hoefsmid heeft niet overal dezelfde prijzen. Dit komt omdat de bijkomende kosten van een dag waarbij veel klanten gedaan worden op verschillende locaties veel hoger zijn dat wanneer een hoefsmid de hele dag op ��n plaats kan werken. Immers, een hoefsmid rekent geen voorrijkosten. Kijk dus even of je afspraken kunt maken met je buren of stalgenoten. Dit kan behoorlijk schelen in de prijs die gerekend wordt!

Als laatste wil ik nog zeggen dat je niet terughoudend moet zijn om de hoefsmid te bellen. Het gaat hier om jouw paard en jij wil het beste voor jouw eigen paard. De hoeven zijn daarbij het aller belangrijkste. Op het moment dat je denkt dat je de hoefsmid moet bellen voor een afspraak, dan ben je eigenlijk al te laat. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt (ja echt) bestaat niet! Je kunt de hoefsmid beter ��n keer te vaak laten komen dan ��n keer te weinig.


Marc van der Linde
Gediplomeerd hoefsmid te wolfheze
www.hoefbeslag.nl

Gepuliceerd in Hippisch Oost Nederland