Hoera, een veulen!Een gezonde veulen groeit bijna voor je ogen. Vanaf de geboorte tot de leeftijd van twee zal het paard 90 procent of meer van zijn volledige volwassen grootte en gewicht bereiken. Een goede begeleiding in die periode van hoefsmid en dierenarts heeft invloed op de rest van zijn leven.

Het is normaal dat een veulen direct na de geboorte niet recht op zijn benen staat. Pas na een week of twee zien we hierin vaak verbetering. Een goede stelregel is dan ook om het veulen na twee of drie weken door de dierenarts of hoefsmid te laten controleren.

De groeischijven van een veulen sluiten zich van laag naar hoog. Wanneer een groeischijf is gesloten kan een correctie niet meer uitgevoerd worden. De groeischijven van het kroonbeen en kootbeen sluiten zich reeds na ongeveer 9 maanden!
Afwijkende standen kennen hun oorspong dan ook vaak uit de veulentijd en kunnen op latere leeftijd niet meer gecorrigeerd worden.

Het belang van een goede hoefverzorging tijdens de eerste jaren kan daarom niet genoeg benadrukt worden. Een goed bekapping helpt bij het bepalen van de toekomstige vorm en structuur van de voet van het veulen. Het bekappen zal ook van invloed zijn op de hoef en koot-as, de kogelhoek en de overige gewrichten van het been. Op deze manier be�nvloedt de bekapping de uitlijning van het gehele been.


Een vaak vergeten doel van het bekappen van veulens is om bescherming te bieden aan de nog niet volgroeide voet om zo elke vorm van pijnreactie te voorkomen. Deze pijnreactie kan er voor zorgen dat het veulen afwijking in de beweging laat zien wat weer vergroeiing tot gevolg kan hebben. Extra druk op een deel van de groeischijf zorgt voor extra groei van botcellen, wat scheefgroei weer verder stimuleert.

     

Het moge duidelijk zijn dat ��n en ander gedaan moet worden door een kundig hoefsmid. Een hoefsmid kan niet alles corrigeren en soms is operatief ingrijpen noodzakelijk. We zien de laatste jaren verschillende samenwerkingsverbanden tussen hoefsmeden en dierenartsen die in samenwerking bijna elk probleem aankunnen.

Laat daarom je veulen het eerste jaar om de 4 tot 6 weken contoleren door de hoefsmid. Hierna kan de interval gelijk zijn met de moeder, maar in ieder geval niet langer dan om de 8 weken.

In de tussentijd is het advies om veel met je veulen te gaan spelen. Tegen de tijd dat de vier voeten door de smid moet worden opgetild en bijgewerkt, is er geen behoefte aan een gevecht. Geen enkele hoefsmid vindt het leuk vind om getrapt te worden door ongetrainde viervoeters. Leer daarom je veulen stil te staan en de voeten op te tillen. Maak ze schoon. 15 minuten per dag is voldoende om deel uit te maken van zijn leven om zo de angst en nervositeit weg te nemen.

Wij zijn verantwoordelijk voor de verzorging van onze paarden vanaf de geboorte tot hun dood. Goede hoefverzorging is ��n van de belangrijkste aspecten van het houden van een gezond paard. Geef je paard daarom een goede start. Jouw viervoeter heeft er zijn hele leven plezier van!


Door Marc van der Linde
Gediplomeerd Hoefsmid te Wolfheze
www.hoefbeslag.nl

Gepubliceerd in Hippisch Oost Nederland.